6.14.2013

7 Kara Kedi

7 Kara Kedi nin Hikayesi


     Merhabalar dostlar, yeniden çok çok uzun zaman sonra; 
    
     Bugünlerde ülkemizin içinde bulunduğu durum nedeniyle birçok yayın organın gündemi siyaset.Zaten ne olacaktı? demi.Konuya hiç dokundurmadan bugün gözüme çarpan,bizim gibi futbolun sadece futbol olmadığı bir ülkede beni birazcıkta olsa da tebessüm ettiren ve çok beğendiğim bir hikayeyi konu alan Ömer Saraçın yazıdığı yazıyı aynen aktarmak istedim. Not : Bu arada yazıyı okurken aklıma saraçoğlu geldi nedense?)

      7 Kara Kedi ;

      Arjantin ve futbol kelimeleri yan yana geldiğinde şüphesiz ki dillerden ilk düşecek kelime Maradona’dır. Arjantin, futbol ve ezeli rekabet dediğimiz zaman ise hemen Boca Juniors – River Plate rekabetinin akla gelmesi sadece bir alışılagelmişliktir. Fakat Buenos Aires topraklarında Boca-River kapışmasından daha ‘kin’lisi vardır; Racing Club – Independiente.
   

      
     Arjantin’in dini ve milli olmak üzere tam 14 bayramı vardır. Bu sayı, Racing Club taraftarları bakımından bu Pazar günü 15’e yükselebilir. Çünkü, Independiente- San Lorenzo maçında ev sahibi takımın yaşayacağı olası bir puan kaybı ya da Independiente kazansa bile Argentinos Juniors’un sahasında ağırlayacağı Colon karşısında olası galibiyeti karşısında ezeli rakipleri Independiente nam-ıdiğer ‘El Rojo’ küme düşecek !

     
     Racing Club, başkent Buenos Aires ve Güney Amerika’nın gelmiş geçmişen efsane kulüplerinden biridir. Esas adı Racing Club Avellaneda’dır. Avellaneda, başkent Buenos Aires’in bir liman semtidir. Aynı semtin bir diğer takımı da Independiente’dir ve bu iki takımın stadları arasındaki mesafe sadece 250 metre olsa da aralarındaki rekabet çok ama çok farklıdır. Hele aralarında bir ‘kara’ hikaye vardır ki…

     
      Bu hikayenin başlangıcı 1900’lü yılların başına dayanıyor. Racing Club, 1915 ile 1918 arasında tam 4 kez, 1949-1953 yıllarıarasında ise tam 5 kez şampiyon oldu. 1967 yılına geldiğimizde Racing’in başarıları Independiente taraftarlarını adeta kıskançlık krizlerine sokuyordu. O yıl Copa Libertadores’i müzesine götürerek Güney Amerika’nın en büyüğü olan Racing, Kıtalararası turnuvasına katılmaya hak kazanmıştı.Kıtalararası kupada final maçına dek ilerleyen ‘Akademililer’finalde de İskoç devi Celtic’i devirerek kıtanın en büyüğü ünvanını alıyordu.
       
       Fakat ne olduysa en büyük zaferlerini kazandıkları bu günün gecesinde oldu. Racing Club’un başarılarıyla artık tahammül sınırlarının en uç noktasına gelen Independiente taraftarları rivayete göre Racing’in stadı Juan Domingo Peron’a gizlice girerek sahanın farklı noktalarına 7 ölü kara kedi gömerler. Tam bu tarihten itibaren Racing müzesi 35 yıl boyunca yeni bir kupaya ev sahipliği yapamaz. Hatta 1983 yılında küme de düşerler. Ancak 1 yıl sonra lige geri dönerler. 1999 yılında Arjantin’in 5 büyüğünden biri olan Racing iflasın eşiğine gelir. Kulüp, yapılan yönetim değişikliğiyle iflastan kurtarılır.
Independiente taraftarının yaptığı büyüyü öğrenen Racing’liler stadın her yerinde ölü kedileri aramaya başlarlar. Kedilerden altısıbulunur. Ama son kedi hala kayıptır. 2001 yılı öncesinde‘Akademililer’de başkanlık seçimi vardır. Reinaldo Meldo mavi beyazlılar’ın yeni başkanı olur. Seçilme sebebi ise tektir; Reinaldo Meldo seçim kampanyasında büyüyü bitireceğine dair söz vermiştir. Meldo sözünde durur ve zeminin yanı sıra 1967 yılıve sonrasında stadın çeşitli yerlerine dökülen bütün betonları yıktırır, yedinci ve sonuncu kedi bulunur. Peki o yıl ne mi olur? Racing Club Arjantin’de şampiyon olur ! Merlo’nun heykeli dikilir. 

      Rivayet ve sonrasında gelişen hikaye böyle.. İnanıp inanmamak size kalmış. Peki bu Pazar günü oynanacak maçlar sonucu Independiente küme düşerse, Kırmızılar’ın taraftarları da kedileri aramaya başlar mı dersiniz?
 
      Ömer Saraç

URL: http://www.vegol.net/?p=89018

   

      
       
     

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa