3.29.2015

Beyin "use it" ?



        Şu fotoğrafı gördüğümüz zaman bi gülümseme gelir herkese.Eminim.Ama şu meretin yüzde yüzünü kullansak ne olur acaba sorusu gelmiyor mu size?. Genelde beynimizin yüzde 2-3 hatta yüzde 10'unu kullandığımız söylenir. Bu genelde geri kalan yüzde 90'ı da kullanabilsek ne olacağı tartışmasına neden olmaz mı ? 

    Bu durumu yani geri kalan yüzde 90 ı kullanılarak nelerin olabileceğini  son yıllarda en iyi anlatan filmleden biri. Bence fransız yapımı "Lucy" filmi.  Aga hatun boyut değiştiriyor artık .

      Bu düşünceler ya da bu tarz filmler yapıladursun New York Üniversitesi Sinirsel Bilimler Merkezi'nden Peter Lennie'nin yakın zamanlarda yazdığı bir makale, beynin ideal olarak nöronların yüzde üçünden fazlasını aynı anda çalıştırmaması gerektiğini, aksi halde kullanılan her bir nöronu düzeltmek için, beynin karşılayabileceğinden çok daha büyük bir enerjiye ihtiyaç duyduğunu belirtmektedir.

        Beynimizin Nöronları temel bilgi işleyicileridir. Aralarında veri alışverişi yaparlar. Veriler dal benzeri dendritler aracılığıyla alınır.Her bir nöronda 10.000'e kadar dendrit olabilir fakat sadece bir akson vardır. Akson, küçük bir nöron hücresinden binlerce kat daha uzun olabilir. Zürafalarda bulunan en uzun akson hücresi 4,5 metre uzunluğundaymış misal.

   Tek bir insan beyninde yaklaşık:

   5 000 000 km akson,1.000.000.000.000.000 (bir katrilyon) sinaps, 200 milyar kadar nöron varmış.


    Eğer nöronlar dışarıda yan yana yayılsalar 25.000 m², yani bir futbol sahasının dört katını kaplarlar. Beyin içinde bilgi alışverişi yollarının sayısı dünyadaki atom sayısından daha fazlaymış. 

     Olayı Kes:


       Rus fizikçiler yerin 100 metre altında bakır tel bulduklarını, bunun atalarının bundan 1000 yıl öncesinde telefon şebekelerinin olduğunu kanıtladığını duyurmuşlar.Bu olaydan bir hafta sonra Amerikan gazetelerin de ilginç bir manşet:Amerikan bilim adamları yerin 200 metre altında 2000 yıl öncesine ait fiberoptik kablolar bulduklarını, bunun, Amerikan toplumunun Ruslardan 1000 yıl öncesinde gelişmiş dijital haberleşme sistemleri olduğunu söylemişler

      Bir hafta geçmeden Aksaray, Merkez’de yerel Yeni Aksaray gazetesinde yeni bir manşet:

Aksaraylı bilim adamlarının yerin 500 metre altına kadar kazdıklarını ve hiçbir şey bulamadıklarını, bunun sebebinin ise Atalarının 5000 yıl öncesinde kablosuz(wireless) iletişim sistemlerini kullandığının ispatı olduğunu belirtmişlerdir.







    Yani kıssadan hisse;

     Bu muazzam potansiyelle, beynimizin kaçta kaçını kullanırsak kullanalım hepimiz tabii biraz daha iyisini yapabiliriz.

İlham veren son ders yazım için :https://semihtorun.blogspot.com/2015/03/ilham-veren-son-ders.html
Hayata Dair yazım için : https://semihtorun.blogspot.com/2014/12/hayata-dair.html

                                                                                   

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa