12.29.2015

Noel Baba Müslüman Olsaydı




       

 Bu ülkede gerçekten tanınmıyor noel baba.Bizim gibi ülkelerde her yılbaşında tartışma konusudur.
- Ne gerek var yılbaşına, Kimmiş bu Noel Baba ? Başka bir kültürden başka bir inançtan .Bizden değil. Noel Baba Müslüman olsaydı Ne olurdu acaba?  ona bakış açısı nasıl oldurdu ? Hem ona Müslümanlık daha çok yakışmaz mıydı.Hacı sakallı ,sevecen ,çocuklara hediyeler de dağıtıyor. Tam örnek bir müslüman olmaz mıydı ? :) Kapmış gavurlar mis gibi dedeyi.
  


   Ama Gerçek Bilgi Derinlerdedir .Yakınlaşın..

  Aslında Noel baba diye karakterize edilen şahısın dinsel bir motifle hiçbir alakası yoktur ve biz bunu bilmiyoruz.

  Bir İskandinav öyküsüdür. Kuzey ülkelerinde yüzyıllardır anlatılan bir öykünün kahramanıdır o .Yukarılardan çok yukarılardan gelen , iyi kalpli , çocuk sever biridir o .Bu hikaye kuzey ülkelerinden, tüm Avrupa ya yayılmış bir masaldır ve masalında kahramanıdır o.
  Şimdi bizim ülkede bir başka sorunsal daha , Noel baba adam olsa, kapı yerine bacadan mı girermiş? Allah aşkına ..Demi..

   Kristof Kolomb un Amerika yı keşfiyle birlikte bu iskandinav öyküsü göçmenlerle beraber Amerikaya taşınır.Bu sefer Amerika da anlatılır bu öykü. Fakat bir farkla. Geçmiş zamanlar da iskandinav evleri eskimo evleri gibidir. Yani bu evlerin kapısı tepesindedir.Eski zamanlarda yaban hayvanlarından korunmak için iskandinavya da kapılar evin tepesinde yer alırmış. İşte Amerika ya göç edince bu hikayede ki kapı bacaya dönüşmüştür. Noel baba hikayelerde bacadan girermiş artık.


  Gelelim Noel Baba’nın ilk çıkış noktasına. Hikayelerde anlatılan Noel Baba nın zamanla Amerikalı Profesör Clement Clarke Moore tarafından (http://www.poetryfoundation.org/bio/clement-clarke-moore), şiiri yapılmıştır. Daha sonra da şiirlerden karikatürize edilmiştir. Clarke MooreNoel Baba’yı anlatan şu dizeleri kaleme alır.



  Peki Noel Baba, ren geyiklerini neye borçludur ?  Amerikalı ressam Thomas Nast, Moore’un şiirinden etkilenerek Noel Baba’nın resmini yapar ve onu ren geyiklerinin çektiği bir kızağa oturtur. “Tombul ve tıknaz” olan Noel Baba, kahkaha attığında “hop hop” oynayan “yuvarlacık göbeği”yle tüm dünyada tanınmasının nedeni olan turuna 1930’larda çıkar. Kurumsal renkleri olan kırmızı ve beyazdan Noel Baba’ya bir elbise diken Coca Cola, “yaşlı, neşeli bir cin”e benzeyen ve Haddon Sundblom’un çizdiği sevimi ihtiyarı, düzenlediği reklam kampanyasının kahramanı olarak tüm dünyaya tanıtır.
  



  İşte böyle Noel Baba nın hikayesi bu. Görüldüğü gibi hiç bir dine ait değildir. Bir sanata aittir o. Önce bir masaldan , şiire geçmiş oradan da resmedilmiş bir karakterdir.

  Gelelim işin en can alıcı kısmına. Peki o iskandinav ülkelerinde bahsedilen o dede Neden sadece oyuncak dağıtır? Niçin, Neden oyuncak ? Bence bu sorunun cevabını da Antalya Oyuncak müzesinde yazılar kısmında Sunay Akın nın yazısın da bulabiliyoruz.


"Gelişmiş ülkelerde oyuncak, çocukların hayalleri gelişsin diye alınır; geri kalan ülkelerde ise oyuncak çocuklara oyalansın diye alınır. Oyuncakları hayalleri gelişsin diye alan ülkeler dünyayı yönetir; diğerleri ise onların kapılarında oyalanmaya mahkûmdur. Çocuklarını oyuncaklarla oynatan, hayaller kurdurtan bir ülke medeniyette ileri mi gider, medeniyetten geri mi kalır? Bir şey söylememe gerek var mı?"

ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER...

NOT 1 : Kaynak: Sunay Akın seminer ve yazıları , oyunmerdiveni.wordpress , ve Tabi ki Danimarka ziyaretim.


NOT 2 : Nerede gereksiz blilgi var hepsi bende. Daha bir işe yaradığını görmedim :)





                                                                                                    














0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa