2.09.2018

Halit Bey


Uzun saçları ,kalın bıyıkları, takım elbisesi ve hiç üzerinden hiç eksik etmediği atkısıyla eskilerin değimiyle tam bir İstanbul beyfendisiydi, Halit Özdemir Arun Bey. Yalnız tek eksiği "R" leri söyleyememesiydi.

Halit Bey,11 Haziran 1923 Ankara da doğmuş, Öğreniminin bir bölümünü Galatasaray Lisesinde yapıp ,Kabataş Lisesinden mezun olmuş. Üniversite yaşantısında Hukuk la başlayıp, İktisat ve gazeteciler fakültelerine gitmelerine rağmen hiçbirini bitirememiştir. Hukuk yıllarının tek getirisi ,ilk eşi olan Sebahat ı tanımasıydı. Sebahat ın babası öncelikle evliliklerine karşı çıksa da ,inadı kırılır ve evliliklerine bir müddet sonra müsaade etmiş .Okulunu yarım bırakması ve işsizliği yüzünden Sabahat Hanım ile uzun uğraşlar sonucunda evlenebilmiştir.
Ve daha sonra ikili boşansa bile, Halit bey aynı zamanda ilk kızının annesi olan Sabahat Hanım’a mektup yazmaya devam etmiş. Ayrılmalarının nedeni ise Halit Bey sıradan bir aile babası gibi davranmaması ve mantık yerine duygularını seçmesi olmuştur. Çocukları 13 yaşına geldiğinde birbirlerini çok sevmelerine rağmen beklentileri farklı olduğu için boşanma kararı almışlar.
Bir de Halit Bey in üniversite yaşamında herkesten sakladığı bir aşkı daha varmış. Okulun en gözde kızı Mevhibe Beyat. Büyüleyici güzelliğinin yanı sıra kişiliğiyle de erkeklerin aklını başından alan bu kız, Halit Bey’e hiçbir zaman karşılık vermemiş. Üşürken ısıttığı gayri meşru platonik ilişkisi ve sadece bu şekilde kalacağı gözdesi Onun için şiirler yazdığı hatta yarışmalara gönderdiği biriciği. Yarışma günü Mevhibe nin de orada o salondaymış. Şiir birinci olmuş. Alkışlar şiirde adını gizlediği aşkı içinmiş. Mevhibe şiir okunduğu sırada salondan ayrılmış.

Halit Bey İlk evliliği sırasında Tanin ve Zaman gazetelerinde çalışan, çeviriler yapan Halit Beyin ilk yazısı ise Servet-i Fünun, Uyanış dergisinde çıkmış. 1953 yılında da Sanat Basımevi’ni kurarak kitaplarını Yuvarlak Masa Yayınları adı altında yayımlamış.1962 yılında, Türkiye’nin akademik eğitim almış ilk kadın fotoğrafçısı olan Yıldız Moran ile ikinci evliliğini yapmış. Bu evlilikten Gün, Olgun ve Etkin isimlerinde 3 oğlu olmuş.

Halit Bey ,1980 yılında beyninde tümör teçhizi ile hastaneye kaldırılmış.1981 in 28 Ocağında da vefat etmiştir.
Halit Beyin yaşamının son anlarına hayatında ki, üç kadın da yanındaymış. En son Karısı Yıldız, ilk aşkı Sabahat ve biricik Lavania’sı Mevhibe .

Mevhibe : Neden bana hiç bakmıyorsun?
 Halit: Bakıyorum
 Mevhibe : Hiç fark etmedim.
Halit: Ben sana hep uzaktan baktım Lavania.”

NOT: Gerçek ismi Halit Özdemir Arun'dur. 'R'leri söyleyemediği için dergilerde yayımlanan şiirlerinde önce Özdemir Özden ismini kullanır. Sonra Özden yerine babasının adı olan Asaf'ı tercih edip Özdemir Asaf olarak yaşamına devam eder. 

Usta şairimiz sahneye her adım attığında ortalık alkış kıyamet koparmış. Şairin sahnede en çok okuduğu şiirlerinden bir tanesiyse “Lavania” şiiriymiş.

                                    “Herkesin bir hikayesi vardır ama herkesin bir şiiri yoktur.”



0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa